Rootsy Summer Fest 24 – fredag 16 augusti

Rootsy Summer Fest 24 

– Sveriges största americana-festival är tillbaka för femte gången!

Tre dagar med utsökt musik, god mat och dryck och goda vänner på Hwitans Trädgård i Falkenberg, utmed vackra Ätrans vatten. En annorlunda festival, där du kan se och höra alla artister utan stress och hinner dessutom prata med gamla och nya vänner. På festivalområdet erbjuds Affes grillbuffé, hantverksöl från lokala The Pine Ridge Brewery, whiskeybar med provsmak från High Coast Whisky , skivor samt övrig merch från artisterna och annat som förgyller livet. Välkommen till en av Europas finaste och viktigaste scener för americana-musik. På Rootsy Summer Fest skapas oförglömliga minnen och möten för både publik och artister.

”Market Street Ågatan”

Förra årets succé återkommer, utanför festivalområdet gör vi Ågatan utmed Ätran till en kombinerad mat- och utställningsmarknad. Cajun Blend (SE) kommer att spela mellan festivalens akter. Musik, mat, vintage och konst går hand i hand. Hjärtligt välkommen

Festivalbiljetten för alla tre dagar, endast 1295:- alltså bara 430: per dag,

Endagarsbiljetter (fredag 595:-).

Vi reserverar oss för att spelordning och tider kan komma att ändras.

Fredag 16 augusti

Insläpp: kl.14.00
Musikstart: kl.15.30

Thorbjørn Risager & The Black Tornado (DK) 

Den danske blueskungen Thorbjørn Risager och hans band The Black Tornado gästar Rootsy Summer Fest 24!

Från en blygsam start på den danska bluesscenen för 20 år sedan har Thorbjørn Risager och hans band The Black Tornado etablerat sig som ett internationellt band av högsta klass. Med sin starka och dynamiska scenshow och förädlade, rytmiska blues med inslag av både rock, soul, roots, americana och funk, har Risager och hans mannar blivit stora publikfavoriter. En fest fylld av energi, spelglädje och eggande rytmer är vad som väntar publiken på Rootsy Summer Fest!

Joshua James  (US)

Äntligen återvänder Rootsyland-favoriten Joshua James till Sverige. Helt indie har Joshuas låtar letat sig in i åtskilliga stora TV-serier och videon till låten ”Crash That Train” har nästan 6 miljoner visningar på Youtube.

Joshua är en udda fågel på americana-himlen. I Utah, långt bort från Nashville, Austin och LA har Joshua och det kollektiv av musiker och artister han omger sig med utvecklat sin alldeles egna variant av amerikansk kosmisk country och folkpop. En variant med stark karaktär men som samtidigt är väldigt lätt att tycka om.

Efter några lugna år där Joshua koncentrerat sig på att vara småbarnsfar och hönsfarmare, är han på väg tillbaka med stor hunger efter att möta sin publik igen.

Vi hälsar Joshua James varmt välkommen till Rootsy Summer Fest!

H. Self (S)

Henric Hammarbäck har alltid varit country. Som H. Self djupdyker artisten i den amerikanska låtskrivartraditionen, förankrar den i gråslagen svensk vardag och frammanar stora känslospel ur koncist berättande och musikalisk hantverksskicklighet. Men när han nu valt att översätta denna låtskrivar-tradition till svenska är resultatet sensationellt. Låtar som ”Maggie Brown” och ”Tjaboggie” är klockrena och har redan gjort att intresset kring H. Self är rekordstort.

Hammarbäcks kvaliteter som låtskrivare har genererat samarbeten med framlyfta akter som David Ritschard och Daniel Hollow, men det är som sin alldeles egen röst som han har sitt forte. Långt bort från offensiva marknadsföringskampanjer har H. Self, över två fullängdsalbum vunnit en hängiven lyssnarskara blott genom att låta musiken tala. Om något är det ett bevis på genomslagskraften och slitstyrkan i hans uttryck.

Ryan Culwell  (US)

Ryan Culwell kommer från ”the Texas panhandle” och det känns som om landskapet där har färgat hans musik. Kärvt, sparsmakat, rått, jordnära…och oändligt vackert. Allt på samma gång. Culwell hyllades unisont för sina första två album, 2015 års ”Flatlands” och 2018 års ”The Last American” och Rolling Stone beskrev hans låtar som ”gorgeous and bleak”. På 2022 års album ”Run Like A Bull” har Culwell tagit ytterligare kliv som låtskrivare och artist och kan nu räknas till de riktigt stora inom den nya generationen av Texas singer/songwriters. I sommar återvänder Ryan Culwell till Rootsyland och bland annat Rootsy Summer Fest!

Hannes Aitman  (S)

20-årige Hannes Aitman debuterade 2023 med den egenskrivna låten ”Dying For A Name” som uppmärksammats på flera håll. Musikjournalisten Jan Gradvall hyllade honom både på Nyhetsmorgon och i tidningen Dagens Industri. När Hannes släppte sin EP med samma titel fick den 4 av 5 av Gradvall i DI. Hans musik har redan streamats flera miljoner gånger. Han har även hamnat på topplistor som Spotifys Viral 50, Shazam top chart och Svensktoppen. Hannes Aitman har kommit långt på kort tid och nu toppar han det hela med att gästa Rootsy Summer Fest för första gången!

Bobby Lee  (UK)

Bobby Lee  verkar i en värld av kosmisk country-folk, full av rymd och loppisgitarrer. Det finns inslag av JJ Cales analoga Americana, Tony Joe Whites svampiga groove och Richard Thompsons muskulösa gitarrspel. Förstärkare brummar i den varma eftermiddagssolen, barn och hundar slumrar på gräset och trasiga trummaskiner slår i takt med universum. Bobby debuterade med albumet ”Shakedown in Slabtown” i augusti 2020 och Mojo Magazine beskrev plattan som en mun-till-mun-sensation bland kräsna fans. Släppet följdes snabbt upp av hyllade skivan ”Origin Myths” i mars 2021. ”Walking With Trees”, ett samarbete med Mia Doi Todd, släpptes i september 2021 via Re:Warm och hans tredje album Endless Skyways kom så sent som i fjol via Tompkins Square.

Elvis in Memphis Tribute med Jesper Lindell & The Brunnsvik Sounds + Philip Seth Campbell (The Temperance Movement) + Gäster

Man ska passa sig för att säga vilken tidernas bästa skiva är. Det är så klart subjektivt. Det man kan komma undan med att säga är vilket album man TYCKER är tidernas bästa. För att göra processen kort. Jag och många andra i Rootsyland har en bestämd åsikt i frågan. Jag anser att Elvis Presleys hemkomst till ”riktig” musik, ”From Elvis in Memphis”, är nr. 1! Den står sig allra bäst och i hård konkurrens med skivor som ”Exile On Main Street”, The Bands bruna, Dylans alla klassiker etc.

Under sex förtrollade vinternätter 1969 spelades låtarna in i Chip Momans genomfunkiga American Sound Studio på 2272 Deadrick Street i Memphis. Den släpptes på sommaren samma år och definierade Elvis comeback som originalartist. Alla känner till låtarna ”Suspicious Minds” och ”In the Ghetto”, men allt som spelades in håller larvigt hög klass. Det vibrerar av en energi som bara den hetaste kärleksaffären kan ge. Elvis nyförälskad i bandet och deras råa vibe. Och i soundet och musiken, som han tillfälligt förlorat genom en massa filmprojekt och lättviktiga soundtrack. Men som var hans själ och musikaliska arv. Musikerna hänförda av att få jobba med tiderna största sångare och artist. En Elvis i perfekt balans och på strålande humör, där för att skapa magi tillsammans med just dem. Låtarna blev så många och inspelningarna höll så hög klass att det även räckte till skivan Back In Memphis, med outtakes från samma sessions. Det anmärkningsvärda med det albumet är att det nästan håller samma klass.

Musikerna under inspelningarna satte en standard för allt Elvis gjorde musikaliskt efter det. Många håller Elvis turnéband från 1969 fram till hans död som det bästa som någonsin stått på en scen. Det var ”From Elvis in Memphis” som var mallen och som satte standarden. Rootsy vill hylla Elvis i allmänhet och “From Elvis in Memphis”, musiken och musikerna som kom efter i synnerhet med en tribute på Rootsy Summer Fest.

Frågan är om någon artist och band i världen kan göra ett sådant projekt rättvisa? Vi tror att de som sitter på musikaliteten och förståelsen som krävs är Jesper Lindell & The Brunnsvik Sounds med blåssektionen Brunnsvik Horns. Utmaningen går till dem! Och för att krydda det extra har vi även bjudit in en stor Rootsy-favorit som kommer att rocka den här kvällen. Philip Seth Campbell är känd som den oerhört karismatiska sångaren och frontmannen från The Temperance Movement. Vi kommer inte på någon bättre som kan toppa konserten på några låtar.Bandet kommer utgå från ”From Elvis in Memphis”, men kommer även att lägga till andra showstoppers som Elvis spelade live under sina legendariska 70-talsturnéer och Las Vegas-konserter. Stort lycka till med utmaningen! Ni avslutar fredagskvällen och vi i publiken kommer göra allt för att ni ska få förutsättningarna att skapa en magisk konsert och ett livslångt minne för oss alla!

/Björn