Rootsy Summer Fest 24 – lördag 17 augusti

Rootsy Summer Fest 24 

– Sveriges största americana-festival är tillbaka för femte gången!

Tre dagar med utsökt musik, god mat och dryck och goda vänner på Hwitans Trädgård i Falkenberg, utmed vackra Ätrans vatten. En annorlunda festival, där du kan se och höra alla artister utan stress och hinner dessutom prata med gamla och nya vänner. På festivalområdet erbjuds Affes grillbuffé, hantverksöl från lokala The Pine Ridge Brewery, whiskeybar med provsmak från High Coast Whisky , skivor samt övrig merch från artisterna och annat som förgyller livet. Välkommen till en av Europas finaste och viktigaste scener för americana-musik. På Rootsy Summer Fest skapas oförglömliga minnen och möten för både publik och artister.

”Market Street Ågatan”

Förra årets succé återkommer, utanför festivalområdet gör vi Ågatan utmed Ätran till en kombinerad mat- och utställningsmarknad. Cajun Blend (SE) kommer att spela mellan festivalens akter. Musik, mat, vintage och konst går hand i hand. Hjärtligt välkommen

Festivalbiljetten för alla tre dagar, endast 1295:- alltså bara 430: per dag,

Endagarsbiljetter (lördag 595:-).

Vi reserverar oss för att spelordning och tider kan komma att ändras.

Lördag 17 augusti

Insläpp: kl.13.00
Musikstart: kl.14.30

Jesper Lindell and the Brunnsvik Sounds with Brunnsvik Horns

Sommaren 2019 stod Jesper och bandet på Rootsy Summer Fests scen för första gången och sedan dess har de gått igenom inspelningar, pandemi och en massa turnéer och spelningar. Under hela resan har Falkenberg varit lite av navet för denna enorma satsning. Jesper och hans band har hela tiden återvänt till Falkenberg och bland annat gjort flera redan smått legendariska framträdanden på Rootsy Summer Fest. Med sin blåssektion Brunnsvik Horns i ryggen och extra boost till deras redan fantastiska liveshow har man avslutat söndagen 2022 och fredagen 2023. 2024 är det dags för bandet att äntligen få runda av lördagen med det nya hyllade albumet Before the Sun i ryggen. Detta blir den enda konserten med blåssektion på hela våren och sommaren!

Albumet är ett riktigt genombrott för Jesper och bandet här hemma i Sverige. Skivan ligger fast förankrat på topp 5 på albumlistan och ännu högre på vinyllistan. Och vågorna sköljer över hela Europa med sanslösa recensioner och ända till USA, som bandet planerar besöka för en första turné i september. Men först Falkenberg och Rootsy Summer Fest!

Dylan LeBlanc (US)

Med sitt senaste album ”Coyote” befäste Dylan LeBlanc med eftertryck sin position som en av vår tids stora rockpoeter. En sångare med en röst som går raka vägen in i själen och låtar som på ett mirakulöst sätt kombinerar djup och substans med omedelbara, catchy melodier. I december 2023 gjorde LeBlanc en succéartad Skandinavien-turné och i sommar samlar han ihop sitt band igen för en efterlängtad uppföljare, inkluderat Rootsy Summer Fest. Välkommen tillbaka, Dylan!

Emily Nenni (US)

Emily Nenni flyttade till Nashville och tänkte sig en karriär som låtskrivare och inte som artist. Men så blev det inte. Efter några gästspel på småklubbar spred sig ryktet om Emily och idag är hon ett hett namn i country-huvudstaden. Hennes sound är djupt rotat i klassisk honky-tonk country kryddad med soul och rock ‘n’ roll. Hennes sånger handlar om det verkliga livet med hårt arbete, hjärtesorg, passion, sorg och glädje. Vi är stolta och glada att vi lyckats locka Emily Nenni till Rootsyland och Rootsy Summer Fest!

Teddy and the Rough Riders (US)

Teddy and the Rough Riders turnerade i Skandinavien i januari/februari 2023 och mötte en entusiastisk publik. När de nu återvänder till ett sommar-Sverige kommer de att få ett varmt mottagande från gamla och nya fans.

Teddy and the Rough Riders är allt man kan önska sig av US underground rock, country och gränslös 70-tals rock n roll i en enda salig röra. Ett klassiskt amerikanskt rotrockband, helt enkelt. De har inte uppfunnit countryrock; de är countryrock. Musik i rakt nedstigande led från Flying Burrito Brothers, The Band och New Riders of the Purple Sage med inslag från Hoyt Axton, JJ Cale och Doug Sahm. Bland Teddy and the Rough Riders fans hittar man till exempel Jack White och Margo Price, som också producerade deras senaste album.

Vi är väldigt glada att få välkomna Teddy and the Rough Riders till Rootsy Summer Fest!

Katie Pruitt (US)

När Katie Pruitt gästade Sverige sommaren 2022, var det kanske många som inte kände till hennes musik och artisteri. Nu, två år senare, återvänder hon med ett nytt starkt album i bagaget och med all den pondus och scennärvaro som kommer av idogt turnerande. Välkommen tillbaka, Katie Pruitt!

Katie Pruitt är född och uppvuxen utanför Atlanta, Georgia, och har fått sin beskärda del av bigotteriet och fördomarna i den kristna södern. Som öppet gay i en oförstående och många gånger oförlåtande omgivning, har hon råkat ut för mer skit än någon människa skulle behöva. Nu har hon lämnat Georgia, flyttat till Nashville och kommit ut som en starkare person som inte tvekar att vara sig själv. Och material till gripande sånger saknar hon sannerligen inte. Hennes första album ”Expectations” släpptes 2019 och hyllades i amerikansk press, där hon jämfördes med storheter som Sheryl Crow och Jason Isbell. Nyligen kom uppföljaren ”Mantras”, en platta som tillsammans med ett massivt turnerande kommer att etablera Katie Pruitt som ett stort namn.

 The Hanging Stars  (UK)

The Hanging Stars rör sig i ett musikaliskt landskap av tidig folkpop a la The Byrds med stänk av country, psykedelika och skön stämsång. Beachwoods Sparks skulle också kunna fungera som jämförelse. Ett kosmiskt country folk band med andra ord. En blandning av pastoral engelsk folkmusik och americana. En gemytlig kombination av Kaliforniens soldränkta öknar och norra Londons gråa skyar. För The Hanging Stars är ett band med England som hemadress. Och i sommar återvänder The Hanging Stars med svenska sångaren och låtskrivare Richard Olson äntligen till Skandinavien

Judy Blank  (NL)

Efter ett misslyckat försök att etablera sig som popstjärna hemma i Holland, drog Judy Blank till USA för att istället ägna sig åt den musik hon älskade. Hon turnerade med Susto, sjöng duett med Dylan Earl, spelade på Americana Fest i Nashville och formade sakta men säkert sin egen holländska version av americana. En stabil rotrock i grunden med inslag av pop och indie som så småningom gjorde henne till ett stort namn på hemmaplan. Sommaren 2023 gjorde hon succé på Gainesville på Gotland och nu återvänder Judy till Sverige ännu en gång.

Dylan Earl  (US)

Publikfavoriten från Arkansas, Dylan Earl, återvänder till Rootsy Summer Fest!

Om man vill kalla Dylan Earls musik för country eller americana är väl en smaksak och upp till var och en, men att det handlar om genuin amerikansk musik är bortom allt tvivel. Dylan inspireras av allt från traditionell country och sydstatsrock till hårdrock och under sina ändlösa turnéer i mellan-västern möter han sin publik på honkytonks och barer. Där testas och finslipas låtarna och där har Dylan Earl vuxit enormt som artist. Och inte minst som sångare.

Dylan Earl föddes i Lake Charles, Louisiana. En tvättäkta Cajun i själ och hjärta och med sin mammas Texas-rötter, inbäddat i sitt DNA. Efter de två ödesdigra orkanerna Katrina och Rita tvingades Dylan och hans familj starta om på nytt, och numera är det The Ozark Mountains i Arkansas, som nu är hans hem.

Chris Ackerl (US) 

Chris Acker flyttade från Seattle till New Orleans och har sedan han landade där vuxit till en sångare och låtskrivare av format, med namn som Woody Guthrie och John Prine som ledstjärnor.