Rootsy Winter Fest 24 final line-up

ROOTSY WINTER FEST 2024

FANTASTISKT KUL ATT SÅ MÅNGA VILL KOMMA TILL ROOTSY WINTER FEST 2024

Lite saker att tänka på inför ert besök på ROOTSY WINTER FEST 24.
Det kommer att finnas en bemannad gratisgarderob där vi vill att samtliga hänger in sina ytterkläder och vi ber er att helst inte hämta ut era ytterkläder innan hemgång. Kan ni lämna era ytterkläder i bilen eller på hotellrummet, så underlättar det. Behöver ni ha med en lite handväska, så funkar det. Vi kommer att ha uppvärmda tält direkt utanför Tryckhallen, där det kommer att serveras hantverksöl, flera sorters burgare, chiligryta med aioli och bröd m.m.
När jul och nyårsfirandet är avklarat börjar den verkliga festen för alla musikälskare. Den 2-3 februari är det åter dags för Rootsy Winter Fest i Tryckhallen i Falkenberg. Ett syskon till Rootsy Summer Fest, lite mindre men lika bra. Två dagar med musik av internationell toppklass, mat och dryck! Och en härligt intresserad och entusiastisk publik. Det blir ett mäkta imponerande startfält med nya och gamla bekantskaper.
Lördagen på Rootsy Winter Fest är som ni säkert redan vet slutsåld, men missade ni att köpa biljett så har vi en väntelista. (skicka ett mail till ulf@granstigen.se).
Men det finns fortfarande biljetter kvar till fredagen, grymt bra lineup och mycket musik för pengarna.

(O.B.S. TÄNK PÅ ATT DET ÄR EN FESTIVAL; SÅ TIDER OCH SPELORDNING KAN ÄNDRAS)

Fredag 2 februari

Israel Nash (US)  kl. 22.00

Nya plattan ”Ozarker” från hyllade Texas-via-Missouri artisten Israel Nash släpps den 20 oktober. Tillsammans med producenten Kevin Ratterman (My Morning Jacket, Ray LaMontagne) har Nash skapat en platta som I mångt och mycket är en hyllning till de musikaliska rötterna. Och mer än så, ett album som filosoferar över kärlek och familj, över skönhet och smärta, över det som förenar oss genom bra och dåliga tider.

Musikaliskt lutar sig Nash mot den heartland rock som han växte upp med — Petty, Springsteen, Seger — med feta gitarrer och slagkraftiga refränger och med texter som är filmiska samtidigt som de egentligen bara handlar om folk som är som folk är mest. ”I think the reason so much of that classic heartland rock and roll endures is because it touches on themes we all feel so deeply: desire, struggle, commitment, escape,” says Nash. ”As an artist, I’m always aspiring to touch as many people as possible, and that’s what this music has always represented for me.”

Nu återvänder Israel Nash och hans band till Skandinavien med ett gäng nya, starka låtar i bagaget. Att addera till alla publikfavoriter från ”Barn Doors”-plattan fram till ”Topaz”!

Ward Hayden & The Outliers (US) kl. 20.30

Oemotståndliga Ward Hayden & The Outliers gjorde en succéturné här våren 2023 och önskemålen, eller rent av kraven, att de ska komma tillbaka snart har varit många och högljudda. Så, i januari 2024 återvänder Ward Hayden och hans band!

Med sin bitterljuva hybrid av traditionell country, klassisk rock ’n’ roll och nutida Americana har de blivit publikfavoriter i Skandinavien. I samband med turnén släpps även Ward Hayden & The Outliers nya album. En platta där Hayden tagit ett stort kliv framåt som låtskrivare och där bandet vidgat sin musikaliska palett ytterligare. De medryckande upptempo-låtarna vi vant oss vid kompletteras nu med några storslagna ballader som tydligt visar att Ward Hayden & The Outliers vuxit till sig utan att förlora sin spontana charm.

The Mukherjee Development (DK) kl. 18.20

Dansk/amerikan/indiern Oscar Mukherjee och hans vältrimmade band skapar vansinnigt snygg, solskensmättad indie-americana. Influenser från Kurt Vile, Phoebe Bridgers samsas med klassiskt singer/songwriter-hantverk a la John Prine. The Mukherjee Development är baserat i Köpenhamn dit Oscar Mukherjee flyttade i tidiga tonåren. Han föddes av dansk/indiska föräldrar i Kalifornien och växte upp i Silicon Valley till toner av nostalgisk kalifornisk folkrock. När han sedan flyttade till Europa blev han absorberad av den danska musikscenen och 2019 debuterade han och bandet med en hyllad EP. I The Mukherjee Development hittar man några av Danmarks bästa musiker och förra året kom deras efterlängtade debutalbum. Nu är det dags för utsökta uppföljaren ”Should I Dance For You?” och nya spelningar i Sverige!

Jobi Riccio (US) kl. 19.30

Har ni hört Jobi Riccio? Vi tycker att ni ska kolla upp hennes debutalbum som släpptes i höstas via kvalitetsbolaget YepRoc. Drömsk men samtidigt vaken, väldigt rik och distinkt “mitt i prick” singer/songwriter americana. Det doftar klassiska artister som Joni Mitchell i låtar som är mer sökande medan en referens som Sheryl Crow inte ligger långt borta på de mer direkta spåren. Hur som helst, en ovanligt stor talang att upptäcka och hålla koll på.

Jobi Riccio föddes och växte upp i Colorado och fick tidigt ett passionerat intresse för country och folk. 2019 vann hon NewSong Music Competition och prister var tid i en inspelningstudio. Grunderna spelades in snabbt, men sedan satte pandemin käppar i hjulet. Stråkar, blås, keyboards är adderade av vänner och bekanta, än här och än där. Sakta men säkert föll pusselbitarna på plats och slutresultatet blev det briljanta debutalbumet ”Whiplash”, som släpptes i september 2023. En platta som fått amerikanska kritiker att jubla.

Dylan Earl (US) kl. 17.00

När East Nashville och Austin gentrifieras i rasande takt och blir för dyrt och för trångt att bo där för musiker, får man helt enkelt börja leta på annat håll. I Ozark-bergen i Arkansas finns en vital musikscen och i spetsen för den hittar man Dylan Earl, som gav ut sitt andra album. ”Squirrel in the Garden” på Rootsy Music-etiketten i hela Europa. Nu har han släppt ytterligare ett album, ”I Saw the Arkansas” så det lär bjudas på en hel del nya låtar.

Iron Country Sisters (FI) kl. 17.30

Iron Country Sisters debutalbum ”The Blue Hidden In” imponerar på många sätt. Nio riktigt starka låtar i och en snygg, smakfull produktion i gränslandet americana/nutida country. Men det som gör att till något utöver det vanliga är Rösterna! De tre systrarna Rautamaa har alla röster som på egen hand går rakt in i själen, men när de harmonierar med varandra blir det ren och oförfalskad magi. Tre röster som matchar varandra perfekt! I fem år har de ägnat sig åt musiken professionellt, men sjungit tillsammans har de gjort i hela sitt liv. Och det hörs sannerligen, stämmorna sitter där de ska.

Och ja, som kanske någon redan gissat…Iron Country Sisters kommer från Finland, Helsingfors närmare bestämt. Genast börjar man som lyssnare leta efter en finsk ton eller särprägel. Finsk vemod? Nja, vemod verkar vara en universell känsla som man hittar lite varstans och det är omöjligt att peka på någon särskilt finskt inslag i Iron Country Sisters musik. De verkar i en amerikansk tradition, men de har en alldeles egen ton och identitet. Inte för att de kommer från Finland utan för att de är Iron Country Sisters!

Lördag 3 februari

Magnus Carlson med Jesper Lindell band + Brunnsvik Horns kl. 22.00

Höstens turné med Magnus Carlson, Jesper Lindell och hans band i samband med releasen av gemensamma plattan ”Brunnsvik Sounds” blev en braksuccé. Nu kommer till de till Rootsy Winter Fest i Falkenberg, spelsugna efter ett kort vinteruppehåll. Lördagen den 3 februari står de på Tryckhallens scen!

”Magnus Carlson förverkligar en gammal dröm och ger sig ut i landet för att smälta ihop klassisk soul och country med blåtonade texter på svenska. Backad av Jesper Lindells utsökta niomannaband får han till en show som är något av det mest upplyftande som går att se på en scen i höst.”

– Håkan Steen, Aftonbladet

– Det är soul, country och soulig country på svenska. Välbekant men ändå exotiskt. Det är Brunnsvik, Tennessee. Eller Memphis, Dalarna. Det kommer att bli så roligt och bra, hälsar Magnus Carlson.

Magnus Carlson, som i decennier frontat Weeping Willows, gjorde succé med “Den långa vägen hem” år 2017 – albumet rosades i media och gick rakt in på topplistans förstaplats. Därefter följde en utsåld klubbturné och en omfattande sommarturné runtom i landet.

– Jag har länge planerat att göra ny soulig musik på svenska. Det tog mig bara en stund att lista ut hur och med vilka musiker. I våras fick jag chansen att se Jesper Lindell och hans band i Göteborg. Konserten var suverän och bandet underbart! Jag bjöds även upp på scenen och tillsammans sjöng vi The Temptations låt “My Girl”. Där och då visste jag att jag hittat de jag ville göra min nya skiva tillsammans med. Och bandet ville gärna göra musik med mig också, berättar Magnus Carlson.

Jesper Lindell, som även spelar med Scarlet Rivera under Rootsy Winter Fest, är inne i en intensiv period med en rad singlar, en EP och inte mindre än två album. I januari 2022 släpptes albumet ”Twilights”, som hyllats i svensk och internationell press och i mars kommer den efterlängtade uppföljaren ”Before the Sun”. Med långt över hundra spelningar i Sverige och runt om i Europa det senaste dryga året, har Jesper Lindell och hans band etablerat sig som Sveriges bästa liveband just nu!

Jesper Lindell + Scarlet Rivera kl. 18.10

Ingen Rootsy Fest, varken vinter eller sommar, utan favoriten Jesper Lindell. Men den här gången får det vanliga bandet stanna hemma. Istället utgår Jesper från EP:n ”Windows Vol. 1” och tar med sig ett mindre och mer lågmält band med Magnus Olsson (trummor), Anton Lindell (bas) och Rasmus Fors (keyboards). Plus en extraordinär förstärkning av den amerikanska fiddlern Scarlet Rivera. Rivera som en gång på 70-talet stoppades på en gata i New York av Bob Dylan. Han hade sett att hon bar på en fiol och bjöd in henne omedelbart till en session. Som blev till medverkan på den legendariska Rolling Thunder Revue-turnén. Rivera spelade inte bara på utan satte i högsta grad sin prägel på Dylans klassiska album ”Desire”. Konserten blir en blandning av Jespers eget material och låtar som Scarlet varit med på under sin karriär, med tyngdpunkt på Dylan och Desire.

Lizzie No (US) kl. 19.40

Man skulle kunna hävda att New York-artisten Lizzie No gör Americana eftersom hennes musik hämtar kraft och inspiration från blues, country och folk och hon jämförs ofta med namn som Allison Russell, Rhiannon Giddens och Adia Victoria. Men No har betydligt mer indierock-influenser och det gör att alla jämförelser haltar.

Man skulle kunna hävda att Lizzie No är en protestsångare. Som queer, svart kvinna i dagens USA är det en kraftfull protestaktion att bara ställa sig på scen. Men hennes sånger är lika ofta personliga och självutlämnande som de är politiska och allmängiltiga.

Men framför allt kan man hävda att Lizzie No är en enormt begåvad låtskrivare och artist som är i snabb utveckling. Något som nya plattan ”Halfsies” visar med all tydlighet.

Our Man in the Field (UK) kl. 17.00

Engelska Our Man In The Field aka Alex Ellis följer upp 2020 års album ”The Company of Strangers” med nya ”Gold on the Horizon” som släpps 3 november. Elva spår producerade och mixade av Tucker Martine (Modest Mouse, Rosanne Cash, case/lang/veirs) i Flora Recording and Playback i Portland, OR. ”The Company of Strangers” gavs ut av svenska etiketten Rocksnob och i samband med det turnerade Our Man In The Field flitigt i Sverige. Nu kommer de äntligen tillbaka med ett gäng nya låtar i kappsäcken.

Ole Kirkeng (NO) kl. 20.40

Efter att ha bott och arbetat i New York, turnerat i USA och Europa som musiker i grammynominerade Courtney Marie Andrews band och gjort en support-turné med Molly Tuttle, återvände Ole Kirkeng hem till Norge. Lärotiden i USA utvecklade inte bara honom som musiker. Genom att lyssna och lära av några av de allra bästa i skrået, är Kirkeng nu en högkompetent låtskrivare och storyteller. Så när han efter fem år i Staterna kom hem 2021, tog han snabbt en plats på den norska musikscenen. Hans debut-EP ”Rocking Chair” vann Spellemannsprisen (Norges Grammis) i kategorin Country samma år. Första fullängdaren ”Still Not Lost” kom i år och har hyllats samfällt av norsk och internationell press.

Med sin musik för Kirkeng en dialog med lyssnaren – beskriver vardagens magi och utmaningar på ett sätt man lätt kan relatera till, lyriskt och tidvis humoristiskt, med vardagsnära karaktärer, scener och historier. En välbalanserad blandning av klassiskt amerikanskt singer/songwriter-materiale och en luftig indierock-sensibilitet.

2022 skrev Ole låtarna till albumdebuten «Still Not Lost», som släpptes 8 september 2023 – producerad och inspelad i samarbete med gitarr-gurun Geir Sundstøl.

Info.

  • Datum: 2 februari, 2024
  • Plats: Tryckhallen, Falkenberg
  • Tid: 16:00