Rocksnob – vårt eget skivbolag

För en Rocksnob är musik viktig. Viktig på riktigt. Musik är lång mer än bara underhållning och en Rocksnob bryr sig om sina favoritartister. Ofta så mycket att en mer ”normal” musikkonsument kan tycka att det blir lite extremt.

En Rocksnob gillar också gammaldags album. Streaming och download i all ära men helst ska det vara vinyl eller CD.

Bland alla de entusiaster som finns i Rootsyland finns en hel del rocksnobbar. Det kan vara lokala arrangörer eller andra funktionärer. Eller helt enkelt publik som gång efter gång dyker upp på konserter och turnéer eller köper skivor.

Ett tjugotal av dessa rocksnobbar i Sverige och Norge har nu gått samman i den ekonomiska föreningen Rocksnob, vars syfte är att ge ut inspelad musik med favoritartister. Artister som av ett eller annat skäl hamnat i kläm i den nya sköna Spotify-världen.

– När den gamla tidens skivbolag och distributörer mer eller mindre kapitulerat har det uppstått ett vakuum, säger Rocksnobs ordförande Ulf Dahlgren från Granstigen Promotions i Falkenberg.  
– Många fantastiska artister som turnerar i Europa kan inte få ut sina plattor här. Och det är där vår lilla ekonomiska förening kommer in. Vi kan fixa tillverkning, distribution och marknadsföring.

Föreningen bildades 2017 och redan första året gavs det ut fyra album på Rocksnob-etiketten. Först ut var Cordovas debutplatta som snabbt följdes av Hannah Aldridges hyllade ”Gold Rush” och hösten 2017 kom SUSTOs ”& I’m Fine Today”. Senaste releasen var ”SUSTO Stories”, som dock i inkonsekvensens namn bara gavs ut i digital form. (Den uppmärksamme kalenderbitaren invänder förstås att redan 2008 kom ett Amy LaVere-album på Rocksnob-etiketten. Helt riktigt, samma namn och logga men en helt annan ägarstruktur).

– Vi startade Rocksnob för att det fanns ett behov av oss. Och det är fantastiskt kul att leka skivbolag, berättar Ulf Dahlgren. – Första året blev det en rivstart med fyra mycket starka releaser och vad som kommer härnäst vet vi ännu inte. Flera intressanta, tänkbara projekt ligger på bordet men det är många pusselbitar som ska falla på plats. Det räcker inte med att göra en bra platta, artisterna måste vara beredda att backa en release med turnéer och annat.

Senaste utgivningarna:

2020:

Joe Nolan – Drifters  CD/LP

Our Man In The Field –  Company Of Strangers  CD/LP

The Ghost Of Paul Revere – Good At Losing Everything  CD/LP

2021:

The Artisanals – Zia  CD/LP

Köp vinyl och cd här