Allt började i april 2011 med en recension av Nashvillebaserade Otis Gibbs cd ”Joe Hills Ashes” i nättidningen Rootsy.nu. Läste också i ett inlägg av Håkan Olsson, att han skulle göra en solospelning i Göteborg direkt efter påsk. Efter mycket letande och flertal samtal fick vi äntligen tag på två biljetter för 115 kr/st. Det blev en fantastisk spelning inför en publik på endast trettio personer. Tänkte direkt att det här skulle passa perfekt i Falkenberg, men hur går det ihop ekonomiskt?

En månad senare var vi i Stockholm och givetvis blev det ett besök på klassiska Skivbörsen. Ni som varit nere i denna mörka värld, fylld av skivor som klättrar utmed väggarna, vet hur trångt det är. Där råkade jag i min iver riva ner ett hundratal cd, som var staplade på varandra. En fångade jag i luften, Richard Lindgrens trippelcd ”Memento” sammanställd och utgiven av Håkan Olsson på Rootsy. Jag köpte cd´n och fick en ny favorit. När cd´n snurrat oavbrutet i en vecka tog jag mod till mig och ringde Håkan Olsson. Vi pratade Richard, ”Memento” och Rootsy, efter ett tag sa han att Richard spelar på Österlen den 12 juli – Kom dit! Håkan och jag diskuterade även Otis Gibbs och hur man fick ekonomi i dessa spelningar. Det visade sig att artisten gjorde 25 spelningar på lika många dagar!!!, de flesta på dörren. Han lovade att höra av sig nästa gång Otis kom till Sverige, vilket dock var tidigast nästa vår.

Vi besökte Österlen i juli och på Valnöt & Kaprifol i Hammenhög träffade jag Håkan för första gången. Det blev ett kort möte eftersom Håkan både stod i entrén och hade hand om Richard efter konserten. I början av augusti ringde jag upp Håkan för att tacka för tipset om Richard på Österlen, direkt sa han att Otis kommer tillbaka redan i höst. En dansk festival hade bokat honom och då fanns det plats för några gig i Sverige. Fick numret till Björn Pettersson från Norrtälje som hade hand om Rootsy Live för att kolla upp datum. Det visade sig senare att den danska festivalen hoppade av då de fick veta att Otis Gibbs alltid uppträder solo, men då var redan turnén i Holland och Sverige färdigbokad. Vi bestämde att jag skulle kolla upp om det fanns några ställen att spela på i Falkenberg.

En tisdag i början på oktober var inte det optimala i lilla Falkenberg, någon sa ”det kommer inte 10 personer”. Jag sökte upp flera ställen i stan, ingen ville ha spelningen trots att Otis Gibbs ”spelade på dörren”. -Släpp det, sa Marianne, men jag ringde ett sista samtal till Folkets Hus för att fråga om Storan. Fick reda på att Kålle Gunnarsson precis tagit över. Efter några dagars ringande svarade Kålle äntligen och sa direkt att det lät så spännande att jag fick låna Storan gratis. Hur gör jag nu? Visste att grannen Anders hade bra musiksmak, så han fick frågan på vår garageuppfart. Självklart tyckte Anders att detta var en lysande ide´, samtidigt kom Marianne inkörande varpå Anders direkt säger: Vet du att vi skall ordna en konsert med Otis Gibbs på Storan? Marianne skakade på huvudet åt våra ”nörddrömmar”. Men där och då bildades Granstigen Promotions.

Vi ville ge Falkenbergarna Otis Gibbs, men hur skulle vi göra för att få folk till Storan. Björn Pettersson på Rootsy förslog Ola Magnell som förband, fast för oss var det självklart, vi ville ha Johan Örjansson. På så sätt upptäcktes Johan av ROOTSY och vi fick ett fullsatt Storan, den 4 oktober. -Succé!!! Men innan denna spelning hade vi tjuvstartat med ett annat band. Björn hade tipsat Johan om Israel Nash Gripka, så det var bara att på nytt försöka hitta ännu ett spelställe. Denna gång lovade Johan Örjansson att hela bandet skulle vara med. Än en gång samma NEJ från tilltänkta spelställen. Heléne Stålbom tipsade om Ruby Red, som genast ställde upp, glada att äntligen kunna boka Johan. Även den kvällen blev fantastisk. Israel med band blev oerhört imponerade av Johan Örjansson och där knöts en musikalisk och personlig vänskap. Vi kände direkt att det här vill vi ha en fortsättning på och så blev det. Vi utökades av Jari som fixade hemsida plus mycket mer, samt fotograferade alla artister.

Nu tretton år, 440 akter och 206 tillfällen senare, känns det som att Falkenberg tyckte att det var rätt att ta hit Otis Gibbs. En grundregel som vi haft redan från början är att artisterna skall trivas och känna sig välkomna till vår fina stad, bo och äta bra, vilket Grand/Hwitan ställt upp på redan från början. En annan är att ljudet är bra, går man på en Granstigen/Rootsyspelning skall man veta att det låter bra, här har vi fått ett grymt stöd från Hire Sound och Magnus Wiborg. Vi vet också att artisterna och Rootsy Music gillar, att publiken kommer för att lyssna. ”Rootsy People Are Not Always Silent, But They Know
When To Be”. Kan vi sedan få ihop en rimlig ersättning till artisterna, så känner vi oss nöjda. Granstigen Promotions är sedan 2013-11-04 en ideell förening och har utökats med Tobbe, Ola, Anna, samt Ida.
 
Rootsy Live är den del av Rootsy Music som arrangerar turnéer och promotar de artister som vi tycker är ”The Real Deal” och har absolut högsta kvalitet. För tillfället finner vi dessa oftast inom americanan och rootsmusiken. Musik som ofta har det gemensamt att det inte låter sig placeras i fack eller styras av anpassning till trender och förväntningar Viktigast av allt! Rootsy Live är en stor samling människor som arrangerar konserter, sprider och promotar fantastiska artister. Med entusiasm och kärlek ger de människor musikupplevelser de annars missat. Som mycket annat som drivs av kärlek och entusiasm har det från början handlat om att göra först och lära sen. Den viktigaste lärdomen är att vi är många. Många som bär samma passion för ”The Real Deal” och är beredda att ge av sig själva och sin tid för att
människor ska få se och höra.