Otis Gibbs (US) + Johan Örjansson band

Otis Gibbs (US) +

Johan Örjansson band

Tryckhallen, Falkenberg

Fredag, 3 mars, insläpp kl.19.

Otis Gibbs på scen kl.20.

Visste ni att det är tack vare Otis Gibbs och Johan Örjansson som Rootsy Live Falkenberg/Granstigen Promotions finns?

Vill ni veta mer så klicka på länken: https://www.rootsylivefalkenberg.se/om-oss/historia/

De var vår första bokning och vår andra konsert den 4 oktober 2011, i ett då fullsatt Storan i Falkenberg. Nu tycker vi det är dags att de återförenas, så boka in fredagen 3 mars.

Otis Gibbs

Det har gått åtskilliga år sedan han var här sist och det är många som frågat och undrat: Var blev han av? När kommer han tillbaka? Så det är med stolthet och glädje vi kan berätta att den magnifike singer/songwritern Otis Gibbs från Wanamaker, Indiana, nu äntligen återvänder till Sverige för ett antal efterlängtade spelningar.

Att kalla Otis Gibbs singer/songwriter är så klart inte fel men han är egentligen så mycket mer. Hans målningar och fotografier är av så hög klass att han lika väl skulle kunna titulera sig konstnär. Podcasten ”Thanks For Giving Damn”, där han intervjuar favoritmusiker, journalister och historiker, blev snabbt en kultfavorit. På grunda av poddens popularitet fick Otis den egna showen Country Built på amerikanska Pandora med över tre miljoner följare.

Otis Gibbs är en så udda fågel att man undrar om han egentligen inte hör hemma i en annan tid. Hans sånger knyter an till en amerikansk tradition av folkligt låtskrivande där några av ledstjärnorna heter Woody Guthrie, Joe Hill, Jimmie Rogers eller för all del Bruce Springsteen i sina finaste stunder. Men Otis Gibbs är i själva verket väldigt mycket här och nu. För det finns en annan amerikansk verklighet än den vi oftast möter i media. Det finns ett ”blue collar, working class” Amerika och det finns ett fattigt, oglamoröst Amerika. Och det är Otis Gibbs Amerika.

Otis Gibbs skriver sånger om resor han gjort, om människor han mött. Hans låtskrivande har inget med partier eller politiska teorier. Däremot tar Otis Gibbs konsekvent ställning genom att välja ett underdogperspektiv. Oavsett om han skriver om arbete i fabriker och gruvor. Om saknaden av nära och kära som av en eller annan anledning försvunnit.

Otis Gibbs har gett ut ett tiotal album och senaste plattan ”Hoosier National” har hyllats av media och fans.

Johan Örjansson

Johan har en ny platta på gång, det var hela nio år sedan förra. Om allt vill sig väl kommer Johan under 2023 att åka över till Redwood Studio, Texas, för att spela in med McKenzie Smith som även producerade senaste plattan. ” Basko Believes: Idiot´s Hill”

Det kommer att bli både gammalt och nytt, så bered er på en fantastisk kväll.

Några kommentarer från tidigare plattor.

Empty Road (2007): ”En debutant som överraskar och med ambition som vida överstiger trädtopparna på omslaget”.

Gone (2008): ” kvalitet rakt igenom, ingenting är utfyllnad. Den kommer garanterat ta Johan Örjansson till nya höjder”.

Orange (2010): ”samma attityd som får varje ton som spelas och sjungs att låta som att det sker med kompromisslös hängivenhet, till kroppar och själar som tillsammans bildar en enda dynamisk enhet”

Melancholic melodies for broken times (2012): ”det är ändå Örjanssons personliga, känsliga, tänjbara röst som gör »Melancholic Melodies« till en sådan fullträff”.

Basko Believes: Idiot´s Hill (2014): ”Det är bara att gratulera till denna all-in-satsning från denna oerhört begåvade låtskrivare och sångare, för när vi summerar skivåret 2014 kommer Basko Believes Idiot’s Hill att finnas med på åtskilliga topp-tio-listor”.

”Frågan är bara hur man ska få schlager-Svensson att förstå att ”Idiot’s Hill” är musikalisk healing som man bara måste äga?”.

Info.

  • Datum: 3 mars, 2023
  • Plats: Tryckhallen, Falkenberg
  • Tid: 20:00