Rootsy Summer Fest 24

Rootsy Summer Fest 24 

16 – 18 augusti

– Sveriges största americana-festival är tillbaka för femte gången!

Tre dagar med utsökt musik, god mat och dryck och goda vänner på Hwitans Trädgård i Falkenberg, utmed vackra Ätrans vatten. En annorlunda festival, där du kan se och höra alla artister utan stress och hinner dessutom prata med gamla och nya vänner. På festivalområdet erbjuds Affes grillbuffé, hantverksöl från lokala The Pine Ridge Brewery, whiskeybar med provsmak från High Coast Whisky , skivor samt övrig merch från artisterna och annat som förgyller livet. Välkommen till en av Europas finaste och viktigaste scener för americana-musik. På Rootsy Summer Fest skapas oförglömliga minnen och möten för både publik och artister.

”Market Street Ågatan”

Förra årets succé återkommer, utanför festivalområdet gör vi Ågatan utmed Ätran till en kombinerad mat- och utställningsmarknad. Cajun Blend (SE) kommer att spela mellan festivalens akter. Musik, mat, vintage och konst går hand i hand. Hjärtligt välkommen

Festivalbiljetten för alla tre dagar, endast 1295:- alltså bara 430: per dag,

Endagarsbiljetter (fredag 595:-, lör 595:-, sön 545:-).

Vi reserverar oss för att spelordning och tider kan komma att ändras.

Fredag 16 augusti (Insläpp: kl.14.00, Musikstart: kl.15.30)

Thorbjørn Risager & The Black Tornado (DK) 

Den danske blueskungen Thorbjørn Risager och hans band The Black Tornado gästar Rootsy Summer Fest 24!
Från en blygsam start på den danska bluesscenen för 20 år sedan har Thorbjørn Risager och hans band The Black Tornado etablerat sig som ett internationellt band av högsta klass. Med sin starka och dynamiska scenshow och förädlade, rytmiska blues med inslag av både rock, soul, roots, americana och funk, har Risager och hans mannar blivit stora publikfavoriter. En fest fylld av energi, spelglädje och eggande rytmer är vad som väntar publiken på Rootsy Summer Fest!

Joshua James  (US)

Äntligen återvänder Rootsyland-favoriten Joshua James till Sverige. Helt indie har Joshuas låtar letat sig in i åtskilliga stora TV-serier och videon till låten ”Crash That Train” har nästan 6 miljoner visningar på Youtube.

Joshua är en udda fågel på americana-himlen. I Utah, långt bort från Nashville, Austin och LA har Joshua och det kollektiv av musiker och artister han omger sig med utvecklat sin alldeles egna variant av amerikansk kosmisk country och folkpop. En variant med stark karaktär men som samtidigt är väldigt lätt att tycka om.

Efter några lugna år där Joshua koncentrerat sig på att vara småbarnsfar och hönsfarmare, är han på väg tillbaka med stor hunger efter att möta sin publik igen.

Vi hälsar Joshua James varmt välkommen till Rootsy Summer Fest!

H. Self (S)

Henric Hammarbäck har alltid varit country. Som H. Self djupdyker artisten i den amerikanska låtskrivartraditionen, förankrar den i gråslagen svensk vardag och frammanar stora känslospel ur koncist berättande och musikalisk hantverksskicklighet. Men när han nu valt att översätta denna låtskrivar-tradition till svenska är resultatet sensationellt. Låtar som ”Maggie Brown” och ”Tjaboggie” är klockrena och har redan gjort att intresset kring H. Self är rekordstort.

Hammarbäcks kvaliteter som låtskrivare har genererat samarbeten med framlyfta akter som David Ritschard och Daniel Hollow, men det är som sin alldeles egen röst som han har sitt forte. Långt bort från offensiva marknadsföringskampanjer har H. Self, över två fullängdsalbum vunnit en hängiven lyssnarskara blott genom att låta musiken tala. Om något är det ett bevis på genomslagskraften och slitstyrkan i hans uttryck.

Ryan Culwell  (US)

Ryan Culwell kommer från ”the Texas panhandle” och det känns som om landskapet där har färgat hans musik. Kärvt, sparsmakat, rått, jordnära…och oändligt vackert. Allt på samma gång. Culwell hyllades unisont för sina första två album, 2015 års ”Flatlands” och 2018 års ”The Last American” och Rolling Stone beskrev hans låtar som ”gorgeous and bleak”. På 2022 års album ”Run Like A Bull” har Culwell tagit ytterligare kliv som låtskrivare och artist och kan nu räknas till de riktigt stora inom den nya generationen av Texas singer/songwriters. I sommar återvänder Ryan Culwell till Rootsyland och bland annat Rootsy Summer Fest!

Hannes Aitman  (S)

20-årige Hannes Aitman debuterade 2023 med den egenskrivna låten ”Dying For A Name” som uppmärksammats på flera håll. Musikjournalisten Jan Gradvall hyllade honom både på Nyhetsmorgon och i tidningen Dagens Industri. När Hannes släppte sin EP med samma titel fick den 4 av 5 av Gradvall i DI. Hans musik har redan streamats flera miljoner gånger. Han har även hamnat på topplistor som Spotifys Viral 50, Shazam top chart och Svensktoppen. Hannes Aitman har kommit långt på kort tid och nu toppar han det hela med att gästa Rootsy Summer Fest för första gången!

Bobby Lee  (UK)

Bobby Lee  verkar i en värld av kosmisk country-folk, full av rymd och loppisgitarrer. Det finns inslag av JJ Cales analoga Americana, Tony Joe Whites svampiga groove och Richard Thompsons muskulösa gitarrspel. Förstärkare brummar i den varma eftermiddagssolen, barn och hundar slumrar på gräset och trasiga trummaskiner slår i takt med universum. Bobby debuterade med albumet ”Shakedown in Slabtown” i augusti 2020 och Mojo Magazine beskrev plattan som en mun-till-mun-sensation bland kräsna fans. Släppet följdes snabbt upp av hyllade skivan ”Origin Myths” i mars 2021. ”Walking With Trees”, ett samarbete med Mia Doi Todd, släpptes i september 2021 via Re:Warm och hans tredje album Endless Skyways kom så sent som i fjol via Tompkins Square.

Elvis in Memphis Tribute med Jesper Lindell & The Brunnsvik Sounds + Philip Seth Campbell (The Temperance Movement) + Gäster

Man ska passa sig för att säga vilken tidernas bästa skiva är. Det är så klart subjektivt. Det man kan komma undan med att säga är vilket album man TYCKER är tidernas bästa. För att göra processen kort. Jag och många andra i Rootsyland har en bestämd åsikt i frågan. Jag anser att Elvis Presleys hemkomst till ”riktig” musik, ”From Elvis in Memphis”, är nr. 1! Den står sig allra bäst och i hård konkurrens med skivor som ”Exile On Main Street”, The Bands bruna, Dylans alla klassiker etc.

Under sex förtrollade vinternätter 1969 spelades låtarna in i Chip Momans genomfunkiga American Sound Studio på 2272 Deadrick Street i Memphis. Den släpptes på sommaren samma år och definierade Elvis comeback som originalartist. Alla känner till låtarna ”Suspicious Minds” och ”In the Ghetto”, men allt som spelades in håller larvigt hög klass. Det vibrerar av en energi som bara den hetaste kärleksaffären kan ge. Elvis nyförälskad i bandet och deras råa vibe. Och i soundet och musiken, som han tillfälligt förlorat genom en massa filmprojekt och lättviktiga soundtrack. Men som var hans själ och musikaliska arv. Musikerna hänförda av att få jobba med tiderna största sångare och artist. En Elvis i perfekt balans och på strålande humör, där för att skapa magi tillsammans med just dem. Låtarna blev så många och inspelningarna höll så hög klass att det även räckte till skivan Back In Memphis, med outtakes från samma sessions. Det anmärkningsvärda med det albumet är att det nästan håller samma klass.

Musikerna under inspelningarna satte en standard för allt Elvis gjorde musikaliskt efter det. Många håller Elvis turnéband från 1969 fram till hans död som det bästa som någonsin stått på en scen. Det var ”From Elvis in Memphis” som var mallen och som satte standarden. Rootsy vill hylla Elvis i allmänhet och “From Elvis in Memphis”, musiken och musikerna som kom efter i synnerhet med en tribute på Rootsy Summer Fest.

Frågan är om någon artist och band i världen kan göra ett sådant projekt rättvisa? Vi tror att de som sitter på musikaliteten och förståelsen som krävs är Jesper Lindell & The Brunnsvik Sounds med blåssektionen Brunnsvik Horns. Utmaningen går till dem! Och för att krydda det extra har vi även bjudit in en stor Rootsy-favorit som kommer att rocka den här kvällen. Philip Seth Campbell är känd som den oerhört karismatiska sångaren och frontmannen från The Temperance Movement. Vi kommer inte på någon bättre som kan toppa konserten på några låtar.Bandet kommer utgå från ”From Elvis in Memphis”, men kommer även att lägga till andra showstoppers som Elvis spelade live under sina legendariska 70-talsturnéer och Las Vegas-konserter. Stort lycka till med utmaningen! Ni avslutar fredagskvällen och vi i publiken kommer göra allt för att ni ska få förutsättningarna att skapa en magisk konsert och ett livslångt minne för oss alla!

/Björn

Lördag 17 augusti (Insläpp: kl.13.00, Musikstart: kl.14.30)

Jesper Lindell and the Brunnsvik Sounds with Brunnsvik Horns

Sommaren 2019 stod Jesper och bandet på Rootsy Summer Fests scen för första gången och sedan dess har de gått igenom inspelningar, pandemi och en massa turnéer och spelningar. Under hela resan har Falkenberg varit lite av navet för denna enorma satsning. Jesper och hans band har hela tiden återvänt till Falkenberg och bland annat gjort flera redan smått legendariska framträdanden på Rootsy Summer Fest. Med sin blåssektion Brunnsvik Horns i ryggen och extra boost till deras redan fantastiska liveshow har man avslutat söndagen 2022 och fredagen 2023. 2024 är det dags för bandet att äntligen få runda av lördagen med det nya hyllade albumet Before the Sun i ryggen. Detta blir den enda konserten med blåssektion på hela våren och sommaren!

Albumet är ett riktigt genombrott för Jesper och bandet här hemma i Sverige. Skivan ligger fast förankrat på topp 5 på albumlistan och ännu högre på vinyllistan. Och vågorna sköljer över hela Europa med sanslösa recensioner och ända till USA, som bandet planerar besöka för en första turné i september. Men först Falkenberg och Rootsy Summer Fest!

Dylan LeBlanc (US)

Med sitt senaste album ”Coyote” befäste Dylan LeBlanc med eftertryck sin position som en av vår tids stora rockpoeter. En sångare med en röst som går raka vägen in i själen och låtar som på ett mirakulöst sätt kombinerar djup och substans med omedelbara, catchy melodier. I december 2023 gjorde LeBlanc en succéartad Skandinavien-turné och i sommar samlar han ihop sitt band igen för en efterlängtad uppföljare, inkluderat Rootsy Summer Fest. Välkommen tillbaka, Dylan!

Emily Nenni (US)

Emily Nenni flyttade till Nashville och tänkte sig en karriär som låtskrivare och inte som artist. Men så blev det inte. Efter några gästspel på småklubbar spred sig ryktet om Emily och idag är hon ett hett namn i country-huvudstaden. Hennes sound är djupt rotat i klassisk honky-tonk country kryddad med soul och rock ‘n’ roll. Hennes sånger handlar om det verkliga livet med hårt arbete, hjärtesorg, passion, sorg och glädje. Vi är stolta och glada att vi lyckats locka Emily Nenni till Rootsyland och Rootsy Summer Fest!

Teddy and the Rough Riders (US)

Teddy and the Rough Riders turnerade i Skandinavien i januari/februari 2023 och mötte en entusiastisk publik. När de nu återvänder till ett sommar-Sverige kommer de att få ett varmt mottagande från gamla och nya fans.

Teddy and the Rough Riders är allt man kan önska sig av US underground rock, country och gränslös 70-tals rock n roll i en enda salig röra. Ett klassiskt amerikanskt rotrockband, helt enkelt. De har inte uppfunnit countryrock; de är countryrock. Musik i rakt nedstigande led från Flying Burrito Brothers, The Band och New Riders of the Purple Sage med inslag från Hoyt Axton, JJ Cale och Doug Sahm. Bland Teddy and the Rough Riders fans hittar man till exempel Jack White och Margo Price, som också producerade deras senaste album.

Vi är väldigt glada att få välkomna Teddy and the Rough Riders till Rootsy Summer Fest!

Katie Pruitt (US)

När Katie Pruitt gästade Sverige sommaren 2022, var det kanske många som inte kände till hennes musik och artisteri. Nu, två år senare, återvänder hon med ett nytt starkt album i bagaget och med all den pondus och scennärvaro som kommer av idogt turnerande. Välkommen tillbaka, Katie Pruitt!

Katie Pruitt är född och uppvuxen utanför Atlanta, Georgia, och har fått sin beskärda del av bigotteriet och fördomarna i den kristna södern. Som öppet gay i en oförstående och många gånger oförlåtande omgivning, har hon råkat ut för mer skit än någon människa skulle behöva. Nu har hon lämnat Georgia, flyttat till Nashville och kommit ut som en starkare person som inte tvekar att vara sig själv. Och material till gripande sånger saknar hon sannerligen inte. Hennes första album ”Expectations” släpptes 2019 och hyllades i amerikansk press, där hon jämfördes med storheter som Sheryl Crow och Jason Isbell. Nyligen kom uppföljaren ”Mantras”, en platta som tillsammans med ett massivt turnerande kommer att etablera Katie Pruitt som ett stort namn.

 The Hanging Stars  (UK)

The Hanging Stars rör sig i ett musikaliskt landskap av tidig folkpop a la The Byrds med stänk av country, psykedelika och skön stämsång. Beachwoods Sparks skulle också kunna fungera som jämförelse. Ett kosmiskt country folk band med andra ord. En blandning av pastoral engelsk folkmusik och americana. En gemytlig kombination av Kaliforniens soldränkta öknar och norra Londons gråa skyar. För The Hanging Stars är ett band med England som hemadress. Och i sommar återvänder The Hanging Stars med svenska sångaren och låtskrivare Richard Olson äntligen till Skandinavien

Judy Blank  (NL)

Efter ett misslyckat försök att etablera sig som popstjärna hemma i Holland, drog Judy Blank till USA för att istället ägna sig åt den musik hon älskade. Hon turnerade med Susto, sjöng duett med Dylan Earl, spelade på Americana Fest i Nashville och formade sakta men säkert sin egen holländska version av americana. En stabil rotrock i grunden med inslag av pop och indie som så småningom gjorde henne till ett stort namn på hemmaplan. Sommaren 2023 gjorde hon succé på Gainesville på Gotland och nu återvänder Judy till Sverige ännu en gång.

Dylan Earl  (US)

Publikfavoriten från Arkansas, Dylan Earl, återvänder till Rootsy Summer Fest!

Om man vill kalla Dylan Earls musik för country eller americana är väl en smaksak och upp till var och en, men att det handlar om genuin amerikansk musik är bortom allt tvivel. Dylan inspireras av allt från traditionell country och sydstatsrock till hårdrock och under sina ändlösa turnéer i mellan-västern möter han sin publik på honkytonks och barer. Där testas och finslipas låtarna och där har Dylan Earl vuxit enormt som artist. Och inte minst som sångare.

Dylan Earl föddes i Lake Charles, Louisiana. En tvättäkta Cajun i själ och hjärta och med sin mammas Texas-rötter, inbäddat i sitt DNA. Efter de två ödesdigra orkanerna Katrina och Rita tvingades Dylan och hans familj starta om på nytt, och numera är det The Ozark Mountains i Arkansas, som nu är hans hem.

Chris Ackerl (US) 

Chris Acker flyttade från Seattle till New Orleans och har sedan han landade där vuxit till en sångare och låtskrivare av format, med namn som Woody Guthrie och John Prine som ledstjärnor.

Söndag 18 augusti (Insläpp: kl.11.00, Musikstart: kl.13.00)

 Foy Vance (UK)

Vi är stolta och glada att kunna presentera ingen mindre än Foy Vance som första artist för Rootsy Summer Fest 24.

Foy Vance är en nordirländsk singer-songwriter som släpper musik på Ed Sheerans Gingerbread Man Records. Hans låtar har figurerat i mängder av olika filmer och TV-serier, och fortsätter att beröra och förföra lyssnare världen över. Karriären började 2007 med albumet Hope, men det var i och med 2013 års Joy of Nothing som det verkligen började ta fart. Förra året firade albumet tio år, vilket firades med släppet av Joy of Nothing (Live From Belfast) som visade upp Vances enorma livekvaliteter.

Hitlåten ”Guiding Lights” var ett samarbete med Ed Sheeran och inför tioårsfirandet släpptes en All Star version där även Elton John och Keith Urban medverkar. Megahiten ”She Burns” från 2016 har idag över 60 miljoner streams på Spotify.

Bonnie Bishop (US)

“She has a beautiful soul, artistry, honesty and courage. Bonnie Bishop is as gifted a prose writer as she is a musician, not to mention she’s an incredible singer!”
— BONNIE RAITT

Bonnie Bishop är en själfull sångare och låtskrivare som med självklarhet och pondus rör sig i gränslandet mellan country, americana och southern soul. För några år sedan träffade hon en kollega och livskamrat i den irländske sångaren Foy Vance och sedan dess har de turnerat tillsammans och jobbat i inspelningsstudion. Resultatet blev Bonnies kommande album “What If None Of This Is Real?”, som släpps hösten 2024.

Bonnie har turnerat i Rootsyland flera gånger och hon framträdde även med framgång på Rootsy Summer Fest 2022. Så vi är många som hälsar Bonnie Bishop välkommen åter!

 Kassi Valazza (US)

Kassi Valazza har numera sin bas i Portland, Oregon, men hennes sånger hämtar allt som oftast sin inspiration från uppväxten i Arizona med dess öppna vidder. Mörka historier från den vilda västern kombineras med en fin balansgång mellan melankolisk country och psychedelia. Och Kassis sång matchar den musikaliska inramningen perfekt. Debutalbumet ”Dear Dead Days” kom 2019 och fick strålande kritik och i maj 2023 kom uppföljaren ”Kassi Valazza Knows Nothing”. Ett mycket starkt album som slår fast att Kassi Valazza är ny stjärna på americana-himlen. Vi är så glada att kunna välkomna Kassi tillbaka till Rootsy Summer Fest!

 Vincent Neil Emerson (US)

Vincent Neil Emerson hyllar, vårdar och förnyar Texas singer/songwriter-tradition. Han axlar arvet efter hjältar som Townes Van Zandt, Guy Clark, och Steve Earle samtidigt som han skapar något alldeles nytt och eget.

Hans debutalbum ”Fried Chicken and Evil Women” från 2019 visade att han studerat och lärt sig hantverket av mästarna, men på 2021 års kritikerrosade uppföljare ”Vincent Neil Emerson” tog han steget fullt ut och framstår som en av vår tids stora sångpoeter och berättare. Nya plattan är producerad av ingen mindre än Shooter Jennings och knyter på ett elegant sätt ihop singer/songwriter-traditionen med ett rocksound.

Vincent Neil Emerson skulle vara med på Rootsy Summer Fest 2022, men fick ställa in på grund av sjukdom. Men nu kan vi äntligen med glädje hälsa Vincent Neil Emerson välkommen till Rootsy Summer Fest 2024!

Info.

  • Datum: 16 augusti, 2024
  • Plats: Hwitans Trädgård, Falkenberg
  • Tid: 15:00