Rootsy Winter Fest 2024 – fredag 2/2 – lördag 3/2

ROOTSY WINTER FEST 2024

När jul och nyårsfirandet är avklarat börjar den verkliga festen för alla musikälskare. Den 2-3 februari är det åter dags för Rootsy Winterfest i Tryckhallen i Falkenberg. Ett syskon till Rootsy Summer Fest, lite mindre men lika bra. Två dagar med musik av internationell toppklass, mat och dryck! Och en härligt intresserad och entusiastisk publik. Det blir ett mäkta imponerande startfält med nya och gamla bekantskaper och första namnet ut är en av Rootsylands flitigaste och uppskattade gäster, nämligen Israel Nash med band!

Dessa är klara, fler kommer…..

Fredag 2 februari

Israel Nash (US)

Nya plattan ”Ozarker” från hyllade Texas-via-Missouri artisten Israel Nash släpps den 20 oktober. Tillsammans med producenten Kevin Ratterman (My Morning Jacket, Ray LaMontagne) har Nash skapat en platta som I mångt och mycket är en hyllning till de musikaliska rötterna. Och mer än så, ett album som filosoferar över kärlek och familj, över skönhet och smärta, över det som förenar oss genom bra och dåliga tider.

Musikaliskt lutar sig Nash mot den heartland rock som han växte upp med — Petty, Springsteen, Seger — med feta gitarrer och slagkraftiga refränger och med texter som är filmiska samtidigt som de egentligen bara handlar om folk som är som folk är mest. ”I think the reason so much of that classic heartland rock and roll endures is because it touches on themes we all feel so deeply: desire, struggle, commitment, escape,” says Nash. ”As an artist, I’m always aspiring to touch as many people as possible, and that’s what this music has always represented for me.”

Nu återvänder Israel Nash och hans band till Skandinavien med ett gäng nya, starka låtar i bagaget. Att addera till alla publikfavoriter från ”Barn Doors”-plattan fram till ”Topaz”!

Judy Blank (NL)

Efter ett misslyckat försök att etablera sig som popstjärna hemma i Holland, drog Judy Blank till USA för att istället ägna sig åt den musik hon älskade. Hon turnerade med Susto, sjöng duett med Dylan Earl, spelade på Americana Fest i Nashville och formade sakta men säkert sin egen holländska version av americana. En stabil rotrock i grunden med inslag av pop och indie som så småningom gjorde henne till ett stort namn på hemmaplan. I somras gjorde hon succé på Gainesville på Gotland och i januari 2024 återvänder Judy till Sverige ännu en gång.

Ward Hayden & The Outliers (US)

Oemotståndliga Ward Hayden & The Outliers gjorde en succéturné här våren 2023 och önskemålen, eller rent av kraven, att de ska komma tillbaka snart har varit många och högljudda. Så, i januari 2024 återvänder Ward Hayden och hans band!

Med sin bitterljuva hybrid av traditionell country, klassisk rock ’n’ roll och nutida Americana har de blivit publikfavoriter i Skandinavien. I samband med turnén släpps även Ward Hayden & The Outliers nya album. En platta där Hayden tagit ett stort kliv framåt som låtskrivare och där bandet vidgat sin musikaliska palett ytterligare. De medryckande upptempo-låtarna vi vant oss vid kompletteras nu med några storslagna ballader som tydligt visar att Ward Hayden & The Outliers vuxit till sig utan att förlora sin spontana charm.

Lördag 3 februari

Magnus Carlson med Jesper Lindell band

Höstens turné med Magnus Carlson, Jesper Lindell och hans band i samband med releasen av gemensamma plattan ”Brunnsvik Sounds” blev en braksuccé. Nu kommer till de till Rootsy Winter Fest i Falkenberg, spelsugna efter ett kort vinteruppehåll. Lördagen den 3 februari står de på Tryckhallens scen!

”Magnus Carlson förverkligar en gammal dröm och ger sig ut i landet för att smälta ihop klassisk soul och country med blåtonade texter på svenska. Backad av Jesper Lindells utsökta niomannaband får han till en show som är något av det mest upplyftande som går att se på en scen i höst.”

– Håkan Steen, Aftonbladet

– Det är soul, country och soulig country på svenska. Välbekant men ändå exotiskt. Det är Brunnsvik, Tennessee. Eller Memphis, Dalarna. Det kommer att bli så roligt och bra, hälsar Magnus Carlson.

Magnus Carlson, som i decennier frontat Weeping Willows, gjorde succé med “Den långa vägen hem” år 2017 – albumet rosades i media och gick rakt in på topplistans förstaplats. Därefter följde en utsåld klubbturné och en omfattande sommarturné runtom i landet.

– Jag har länge planerat att göra ny soulig musik på svenska. Det tog mig bara en stund att lista ut hur och med vilka musiker. I våras fick jag chansen att se Jesper Lindell och hans band i Göteborg. Konserten var suverän och bandet underbart! Jag bjöds även upp på scenen och tillsammans sjöng vi The Temptations låt “My Girl”. Där och då visste jag att jag hittat de jag ville göra min nya skiva tillsammans med. Och bandet ville gärna göra musik med mig också, berättar Magnus Carlson.

Jesper Lindell, som även spelar med Scarlet Rivera under Rootsy Winter Fest, är inne i en intensiv period med en rad singlar, en EP och inte mindre än två album. I januari 2022 släpptes albumet ”Twilights”, som hyllats i svensk och internationell press och i mars kommer den efterlängtade uppföljaren ”Before the Sun”. Med långt över hundra spelningar i Sverige och runt om i Europa det senaste dryga året, har Jesper Lindell och hans band etablerat sig som Sveriges bästa liveband just nu!

Jesper Lindell + Scarlet Rivera

Ingen Rootsy Fest, varken vinter eller sommar, utan favoriten Jesper Lindell. Men den här gången får det vanliga bandet stanna hemma. Istället utgår Jesper från EP:n ”Windows Vol. 1” och tar med sig ett mindre och mer lågmält band med Magnus Olsson (trummor), Anton Lindell (bas) och Rasmus Fors (keyboards). Plus en extraordinär förstärkning av den amerikanska fiddlern Scarlet Rivera. Rivera som en gång på 70-talet stoppades på en gata i New York av Bob Dylan. Han hade sett att hon bar på en fiol och bjöd in henne omedelbart till en session. Som blev till medverkan på den legendariska Rolling Thunder Revue-turnén. Rivera spelade inte bara på utan satte i högsta grad sin prägel på Dylans klassiska album ”Desire”. Konserten blir en blandning av Jespers eget material och låtar som Scarlet varit med på under sin karriär, med tyngdpunkt på Dylan och Desire.

Our Man in the Field (UK)

Engelska Our Man in the Field med sångaren och låtskrivaren Alex Ellis i spetsen återvänder till Rootsyland med ett sprillans nytt album i bagaget Så förutom gamla favoriter från 2020 års album ”The Company of Strangers” får vi njuta av en rad nya låtar från senaste plattan ”Gold in the Horizon”. Välkomna tillbaka, Our Man in the Field!