Rootsy Winter Fest 2024 – fredag 2/2

ROOTSY WINTER FEST 2024

Lördagen på Rootsy Winter Fest är som ni säkert redan vet slutsålt, vi har börjat sätta upp er som missade att köpa biljett på en vänt/återbudslista. (skicka ett mail till ulf@granstigen.se).

Men det finns fortfarande biljetter kvar till fredagen, grymt bra lineup och mycket musik för pengarna.

När jul och nyårsfirandet är avklarat börjar den verkliga festen för alla musikälskare. Den 2-3 februari är det åter dags för Rootsy Winterfest i Tryckhallen i Falkenberg. Ett syskon till Rootsy Summer Fest, lite mindre men lika bra. Två dagar med musik av internationell toppklass, mat och dryck! Och en härligt intresserad och entusiastisk publik. Det blir ett mäkta imponerande startfält med nya och gamla bekantskaper.

Fredag 2 februari

Israel Nash (US)

Nya plattan ”Ozarker” från hyllade Texas-via-Missouri artisten Israel Nash släpps den 20 oktober. Tillsammans med producenten Kevin Ratterman (My Morning Jacket, Ray LaMontagne) har Nash skapat en platta som I mångt och mycket är en hyllning till de musikaliska rötterna. Och mer än så, ett album som filosoferar över kärlek och familj, över skönhet och smärta, över det som förenar oss genom bra och dåliga tider.

Musikaliskt lutar sig Nash mot den heartland rock som han växte upp med — Petty, Springsteen, Seger — med feta gitarrer och slagkraftiga refränger och med texter som är filmiska samtidigt som de egentligen bara handlar om folk som är som folk är mest. ”I think the reason so much of that classic heartland rock and roll endures is because it touches on themes we all feel so deeply: desire, struggle, commitment, escape,” says Nash. ”As an artist, I’m always aspiring to touch as many people as possible, and that’s what this music has always represented for me.”

Nu återvänder Israel Nash och hans band till Skandinavien med ett gäng nya, starka låtar i bagaget. Att addera till alla publikfavoriter från ”Barn Doors”-plattan fram till ”Topaz”!

Ward Hayden & The Outliers (US)

Oemotståndliga Ward Hayden & The Outliers gjorde en succéturné här våren 2023 och önskemålen, eller rent av kraven, att de ska komma tillbaka snart har varit många och högljudda. Så, i januari 2024 återvänder Ward Hayden och hans band!

Med sin bitterljuva hybrid av traditionell country, klassisk rock ’n’ roll och nutida Americana har de blivit publikfavoriter i Skandinavien. I samband med turnén släpps även Ward Hayden & The Outliers nya album. En platta där Hayden tagit ett stort kliv framåt som låtskrivare och där bandet vidgat sin musikaliska palett ytterligare. De medryckande upptempo-låtarna vi vant oss vid kompletteras nu med några storslagna ballader som tydligt visar att Ward Hayden & The Outliers vuxit till sig utan att förlora sin spontana charm.

The Mukherjee Development (DK)

Dansk/amerikan/indiern Oscar Mukherjee och hans vältrimmade band skapar vansinnigt snygg, solskensmättad indie-americana. Influenser från Kurt Vile, Phoebe Bridgers samsas med klassiskt singer/songwriter-hantverk a la John Prine. The Mukherjee Development är baserat i Köpenhamn dit Oscar Mukherjee flyttade i tidiga tonåren. Han föddes av dansk/indiska föräldrar i Kalifornien och växte upp i Silicon Valley till toner av nostalgisk kalifornisk folkrock. När han sedan flyttade till Europa blev han absorberad av den danska musikscenen och 2019 debuterade han och bandet med en hyllad EP. I The Mukherjee Development hittar man några av Danmarks bästa musiker och förra året kom deras efterlängtade debutalbum. Nu är det dags för utsökta uppföljaren ”Should I Dance For You?” och nya spelningar i Sverige!

Jobi Riccio (US)

Har ni hört Jobi Riccio? Vi tycker att ni ska kolla upp hennes debutalbum som släpptes i höstas via kvalitetsbolaget YepRoc. Drömsk men samtidigt vaken, väldigt rik och distinkt “mitt i prick” singer/songwriter americana. Det doftar klassiska artister som Joni Mitchell i låtar som är mer sökande medan en referens som Sheryl Crow inte ligger långt borta på de mer direkta spåren. Hur som helst, en ovanligt stor talang att upptäcka och hålla koll på.

Jobi Riccio föddes och växte upp i Colorado och fick tidigt ett passionerat intresse för country och folk. 2019 vann hon NewSong Music Competition och prister var tid i en inspelningstudio. Grunderna spelades in snabbt, men sedan satte pandemin käppar i hjulet. Stråkar, blås, keyboards är adderade av vänner och bekanta, än här och än där. Sakta men säkert föll pusselbitarna på plats och slutresultatet blev det briljanta debutalbumet ”Whiplash”, som släpptes i september 2023. En platta som fått amerikanska kritiker att jubla.

Dylan Earl (US)

När East Nashville och Austin gentrifieras i rasande takt och blir för dyrt och för trångt att bo där för musiker, får man helt enkelt börja leta på annat håll. I Ozark-bergen i Arkansas finns en vital musikscen och i spetsen för den hittar man Dylan Earl, som gav ut sitt andra album. ”Squirrel in the Garden” på Rootsy Music-etiketten i hela Europa. Nu har han släppt ytterligare ett album, ”I Saw the Arkansas” så det lär bjudas på en hel del nya låtar.

Iron Country Sisters (FI)

Iron Country Sisters debutalbum ”The Blue Hidden In” imponerar på många sätt. Nio riktigt starka låtar i och en snygg, smakfull produktion i gränslandet americana/nutida country. Men det som gör att till något utöver det vanliga är Rösterna! De tre systrarna Rautamaa har alla röster som på egen hand går rakt in i själen, men när de harmonierar med varandra blir det ren och oförfalskad magi. Tre röster som matchar varandra perfekt! I fem år har de ägnat sig åt musiken professionellt, men sjungit tillsammans har de gjort i hela sitt liv. Och det hörs sannerligen, stämmorna sitter där de ska.

Och ja, som kanske någon redan gissat…Iron Country Sisters kommer från Finland, Helsingfors närmare bestämt. Genast börjar man som lyssnare leta efter en finsk ton eller särprägel. Finsk vemod? Nja, vemod verkar vara en universell känsla som man hittar lite varstans och det är omöjligt att peka på någon särskilt finskt inslag i Iron Country Sisters musik. De verkar i en amerikansk tradition, men de har en alldeles egen ton och identitet. Inte för att de kommer från Finland utan för att de är Iron Country Sisters!