Rootsy Winter Fest 2024 – lördag 3/2

ROOTSY WINTER FEST 2024

Lördagen på Rootsy Winter Fest är som ni säkert redan vet slutsålt, vi har börjat sätta upp er som missade att köpa biljett på en vänt/återbudslista. (skicka ett mail till ulf@granstigen.se).

Men det finns fortfarande biljetter kvar till fredagen, grymt bra lineup och mycket musik för pengarna.

När jul och nyårsfirandet är avklarat börjar den verkliga festen för alla musikälskare. Den 2-3 februari är det åter dags för Rootsy Winterfest i Tryckhallen i Falkenberg. Ett syskon till Rootsy Summer Fest, lite mindre men lika bra. Två dagar med musik av internationell toppklass, mat och dryck! Och en härligt intresserad och entusiastisk publik. Det blir ett mäkta imponerande startfält med nya och gamla bekantskaper.

Lördag 3 februari

Magnus Carlson med Jesper Lindell band

Höstens turné med Magnus Carlson, Jesper Lindell och hans band i samband med releasen av gemensamma plattan ”Brunnsvik Sounds” blev en braksuccé. Nu kommer till de till Rootsy Winter Fest i Falkenberg, spelsugna efter ett kort vinteruppehåll. Lördagen den 3 februari står de på Tryckhallens scen!

”Magnus Carlson förverkligar en gammal dröm och ger sig ut i landet för att smälta ihop klassisk soul och country med blåtonade texter på svenska. Backad av Jesper Lindells utsökta niomannaband får han till en show som är något av det mest upplyftande som går att se på en scen i höst.”

– Håkan Steen, Aftonbladet

– Det är soul, country och soulig country på svenska. Välbekant men ändå exotiskt. Det är Brunnsvik, Tennessee. Eller Memphis, Dalarna. Det kommer att bli så roligt och bra, hälsar Magnus Carlson.

Magnus Carlson, som i decennier frontat Weeping Willows, gjorde succé med “Den långa vägen hem” år 2017 – albumet rosades i media och gick rakt in på topplistans förstaplats. Därefter följde en utsåld klubbturné och en omfattande sommarturné runtom i landet.

– Jag har länge planerat att göra ny soulig musik på svenska. Det tog mig bara en stund att lista ut hur och med vilka musiker. I våras fick jag chansen att se Jesper Lindell och hans band i Göteborg. Konserten var suverän och bandet underbart! Jag bjöds även upp på scenen och tillsammans sjöng vi The Temptations låt “My Girl”. Där och då visste jag att jag hittat de jag ville göra min nya skiva tillsammans med. Och bandet ville gärna göra musik med mig också, berättar Magnus Carlson.

Jesper Lindell, som även spelar med Scarlet Rivera under Rootsy Winter Fest, är inne i en intensiv period med en rad singlar, en EP och inte mindre än två album. I januari 2022 släpptes albumet ”Twilights”, som hyllats i svensk och internationell press och i mars kommer den efterlängtade uppföljaren ”Before the Sun”. Med långt över hundra spelningar i Sverige och runt om i Europa det senaste dryga året, har Jesper Lindell och hans band etablerat sig som Sveriges bästa liveband just nu!

Jesper Lindell + Scarlet Rivera

Ingen Rootsy Fest, varken vinter eller sommar, utan favoriten Jesper Lindell. Men den här gången får det vanliga bandet stanna hemma. Istället utgår Jesper från EP:n ”Windows Vol. 1” och tar med sig ett mindre och mer lågmält band med Magnus Olsson (trummor), Anton Lindell (bas) och Rasmus Fors (keyboards). Plus en extraordinär förstärkning av den amerikanska fiddlern Scarlet Rivera. Rivera som en gång på 70-talet stoppades på en gata i New York av Bob Dylan. Han hade sett att hon bar på en fiol och bjöd in henne omedelbart till en session. Som blev till medverkan på den legendariska Rolling Thunder Revue-turnén. Rivera spelade inte bara på utan satte i högsta grad sin prägel på Dylans klassiska album ”Desire”. Konserten blir en blandning av Jespers eget material och låtar som Scarlet varit med på under sin karriär, med tyngdpunkt på Dylan och Desire.

Lizzie No (US)

Man skulle kunna hävda att New York-artisten Lizzie No gör Americana eftersom hennes musik hämtar kraft och inspiration från blues, country och folk och hon jämförs ofta med namn som Allison Russell, Rhiannon Giddens och Adia Victoria. Men No har betydligt mer indierock-influenser och det gör att alla jämförelser haltar.

Man skulle kunna hävda att Lizzie No är en protestsångare. Som queer, svart kvinna i dagens USA är det en kraftfull protestaktion att bara ställa sig på scen. Men hennes sånger är lika ofta personliga och självutlämnande som de är politiska och allmängiltiga.

Men framför allt kan man hävda att Lizzie No är en enormt begåvad låtskrivare och artist som är i snabb utveckling. Något som nya plattan ”Halfsies” visar med all tydlighet.

Our Man in the Field (UK)

Engelska Our Man In The Field aka Alex Ellis följer upp 2020 års album ”The Company of Strangers” med nya ”Gold on the Horizon” som släpps 3 november. Elva spår producerade och mixade av Tucker Martine (Modest Mouse, Rosanne Cash, case/lang/veirs) i Flora Recording and Playback i Portland, OR. ”The Company of Strangers” gavs ut av svenska etiketten Rocksnob och i samband med det turnerade Our Man In The Field flitigt i Sverige. Nu kommer de äntligen tillbaka med ett gäng nya låtar i kappsäcken.

Ole Kirkeng (NO)

Efter att ha bott och arbetat i New York, turnerat i USA och Europa som musiker i grammynominerade Courtney Marie Andrews band och gjort en support-turné med Molly Tuttle, återvände Ole Kirkeng hem till Norge. Lärotiden i USA utvecklade inte bara honom som musiker. Genom att lyssna och lära av några av de allra bästa i skrået, är Kirkeng nu en högkompetent låtskrivare och storyteller. Så när han efter fem år i Staterna kom hem 2021, tog han snabbt en plats på den norska musikscenen. Hans debut-EP ”Rocking Chair” vann Spellemannsprisen (Norges Grammis) i kategorin Country samma år. Första fullängdaren ”Still Not Lost” kom i år och har hyllats samfällt av norsk och internationell press.

Med sin musik för Kirkeng en dialog med lyssnaren – beskriver vardagens magi och utmaningar på ett sätt man lätt kan relatera till, lyriskt och tidvis humoristiskt, med vardagsnära karaktärer, scener och historier. En välbalanserad blandning av klassiskt amerikanskt singer/songwriter-materiale och en luftig indierock-sensibilitet.

2022 skrev Ole låtarna till albumdebuten «Still Not Lost», som släpptes 8 september 2023 – producerad och inspelad i samarbete med gitarr-gurun Geir Sundstøl.