Rootsy Summer Fest 2023 (Tredagarsbiljett)

Rootsy Summer Fest 18-20 augusti 2023

– Sveriges största americana-festival är tillbaka för fjärde gången!

Tre dagar med utsökt musik, god mat och dryck och goda vänner på Hwitan i Falkenberg, vid Ätrans strand. En annorlunda festival, långt ifrån rockfestivalernas gyttjebad och dåliga snabbmat. I stället erbjuds hantverksöl, vintagebutik, food trucks, skiv- och bokbutik och annat som förgyller livet. Du kan se och höra alla artister utan stress och hinner dessutom prata med gamla och nya vänner. På söndag blir det ”brunch” enligt amerikansk modell mellan 12 och 17, med fantastisk livemusik och man kan ju alltid hoppas att det finns pannkakor med lönnsirap att köpa.

Festivalbiljetten för alla tre dagar kostar endast 1295:- alltså bara 430: per dag,. Endagarsbiljetter kostar (fre 545:-, lör 595:-, sön 495:-).

Fredag 18 augusti

Lillie Mae (US) (band) 16.30 – 17.00

Lillie Mae från Nashville, Tn, är inte bara en eftertraktad fiddler och sångerska som spelat och spelar med bland andra Robert Plant, Jack White och Jim Lauderdale. Hon är även en låtskrivare och soloartist med tre egna album i bagaget, de två senaste på Jack Whites Third Man Records. Senaste singeln är en lysande tolkning av Neil Youngs ”Razor Love”.

Jackson Scribner, (US) (duo) 17.15 – 18.00

Jackson Scribner är född och uppvuxen i Texas med allt vad det innebär av musikalisk skolning. Från barnsben fick han lära sig spela gitarr och det dröjde inte länge innan han utvecklade sin talang till att även skriva låtar. Och vilka låtar det blivit. Känsloladdade, poetiska sånger i in form som närmast kan beskrivas som indie-folkrock. Kanske…2021 släppte Jackson sitt kritikerrosade album och året därpå gjorde han sin första turné i Rootsyland. Nu kommer han tillbaka som gäst på Rootsy Summer Fest, efterlängtad av många!

Scott Ballew (US) (solo) 18.15 – 19.00

Scott Ballew är en låtskrivare och filmskapare från Austin, Texas. I över 15 år har han jobbat med film vilket så klart satt sin prägel på hans låtskriveri också. Inte minst den dokumentär om kultartisten Terry Allen, som Ballew regisserade. Ballew släppte sitt första album ”Talking to the Mountains” 2021, förra året kom uppföljaren ”Leisure Rodeo” och i vintras en EP med covers, ”Middle Age Crazy”. Och tredje albumet ”Rio Bravo” är på gång under året. Scott Ballew har hittat en kreativ guldåder. Möt en av Texas mest spännande låtskrivare och sångare på Rootsy Summer Fest 23!

Jim Lauderdale and The Game Changers, (US) (band) 19.15 – 20.15

”Jim Lauderdale is a consummate entertainer, a sharp dressed man as well, a terrific songwriter and a great singer.”– George Strait

”He’s a man of great style, an exceptional songwriter and tremendous singer” – Elvis Costello

Jim Lauderdale, en av americana- och country-musikens giganter, kommer till Rootsy Summer Fest 23! En framgångsrik låtskrivare som levererat åtskilliga country hits åt andra artister men även en stark och mångsidig artist i eget namn. En countrymusikens renässansman och en stor entertainer. Vi är stolta och glada att välkomna Jim Lauderdale and The Game Changers till Rootsy Summer Fest 23!

Will Hoge, (US) (band) 20.45 – 21.45

I över två decennier har Will Hoge varit en fanbärare för klassisk amerikansk heartland rock & roll. Han har mejslat ut sitt alldeles egna ’blue-collar sound’ med feta gitarrer, oemotståndliga melodier, southern soul och rootsy energi. Ett sound som inspirerats höjdpunkter ur musikhistorien—slagkraften i Tom Pettys stora låtar; country twang i Buck Owens’ röst; den råa och samtidigt coola energin hos Rolling Stones. Men Will Hoges musik är allt annat än nostalgi. Hans förmåga att skriva angelägna och inte sällan politiskt laddade texter gör honom i högsta grad relevant här och nu.

Jesper Lindell Band med Brunnsvik Horns (band) 22.15 – 23.30

Att offentliggöra Jesper Lindell Band som första namn på Rootsy Summer Fest 23 känns självklart! Det senaste dryga året har Jesper och hans band gått från att vara ett bra lokalt band till att blir ett av Sveriges om inte Europas bästa band. 100 spelningar förra året, utsålda konserter på Pustervik, Nalen och Folk å Rock i år och några stora internationella festivaler har format bandet till en inspirerad och extremt samspelt organism. Spelningen på Rootsy Summer Fest blir den enda med Brunnsvik Horns i sommar. Missa inte!

Lördag 19 augusti

 John Holm (band) 15.00 – 16.00

På sjuttiotalet släppte John Holm tre album som ofta räknas till de bästa som givits ut i Sverige; ”Sordin”, ”Lagt kort ligger” och ”Veckans affärer”. 1975 gjorde han sin första turné och exakt 40 år senare var det dags för den andra. Sen dess har han gjort flera hundra spelningar runt om i Sverige inför fans som tålmodigt väntat på hans comeback. Holms personliga röst och egensinniga texter fortsätter att attrahera lyssnare trots att han inte släppt särskilt många skivor. Senaste året har han varit aktuell med TV-dokumentären ”Det finns så många vägar”, en bok om albumet ”Sordin” och en låt i TV-serien ”Händelser vid vatten”.

Till Rootsy Summer Fest kommer John Holm med fullt band!

The Local Honeys, (US) (duo) 16.15 – 17.00

The Local Honeys, en duo från östra Kentuckys bergstrakter, förvaltar en lång och stolt tradition av radikal folkmusik. Raka och osminkade sånger om folks liv och vedermödor i kolgruvorna och i de små, isolerade bergssamhällena. Sånger fyllda med empati men även humor och kaxig attityd.

Vi är väldigt stolta att kunna välkomna The Local Honeys till Rootsy Summer Fest!

Banditos, (US) (band) 17.15 – 18.00

Det har hänt en hel del med Banditos sedan de var i Skandinavien senast. En av original-medlemmarna har lämnat vilket ledde till att den magnifika sångerskan Mary Beth Richardson tagit ytterligare ett steg fram som bandets enda vokalist. Med senaste plattan ”Right On” märks även en spännande musikalisk nyorientering. Basen är fortfarande mustig och soul-mättad sydstatsrock, men nu med inslag av retro-pop. Rakare och enklare melodier och ett sound som ibland nästan får en att tänka på Phil Spector.

Banditos alla fans i Skandinavien har väntat länge och nu är det äntligen dags för ett kärt återseende. I år kommer Banditos till Rootsy Summer Fest!

Kelsey Waldon, (US) (band) 18.30 – 19.15

Kelsey Waldon flyttade till Nashville från Kentuckys landsbygd, slutförde sina college-studier och därefter var det bara musik som gällde. Hon skivdebuterad 2014, uppföljaren kom två år senare och hela tiden turnerade Kelsey och hennes band så mycket som möjligt. 2018 öppnade hon några konserter för John Prine och resultatet blev att han bestämde sig för att knyta henne till sitt skivbolag Oh Boy Records. 2019 släpptes albumet ”White Noise, White Lines”, som hyllades av en enig kritikerkår, bland annat utnämnde Rolling Stone ”Kentucky, 1988” till årets bästa countrylåt! Och uppföljaren ”No Regular Dog” (2022) befäste med eftertryck Kelsey Waldons position som en av de bästa inom dagen singer/songwriter-countryn.

Ryan Adams-Tribute med Johan Örjansson (band) 19.45 – 20.30

På Rootsy Summer Fest har vi valt att lyfta fram och hylla Ryan Adams låtar och musik. Falkenbergs egen Americana-Star Johan Örjansson och hans grymma lokala band har fått uppdraget att välja och sålla bland hitsen och ge oss en oförglömlig upplevelse. Ingen, jag menar verkligen… INGEN i Sverige är mer lämpad för uppgiften och klär bättre i just den kostymen. Johan har alltid varit influerad av Ryan Adams musik och är fortfarande ett stort fan. Och Johans varma souliga röst är verkligen som gjord för just den här låtskatten.

Johan Airijoki (band) 21.00 – 22.00

Tillsammans med bandet Malmfältens Rockklubb har Johan Airijoki skapat sig ett rykte som en liveakt utöver det vanliga. Svängigt, suggestivt, dynamiskt. Airijoki har länge varit något av en dold skatt, omhuldad av den publik som själva hittat fram till hans låtskrivande. En favorit i de norra delarna av landet som på senare år även säljer ut stora rockklubbar i södra Sverige. Efter en rad album tillsammans med Malmfältens Rockklubb, släppte Johan Airijoki i vintras soloplattan ”Gitarrer och Blåjeans”.

Vi är väldigt glada att hälsa Johan Airijoki välkommen till Rootsy Summer Fest!

Israel Nash, (US) (band) 22.30 – 23.30

Han har väl egentligen aldrig varit borta från scenen, bara legat lite lågt ett tag. Oavsett, nu är Israel Nash tillbaka med full kraft! Han och bandet kommer till Rootsy Summer Fest med inte mindre än fyra nya album som har släppts eller ska släppas under året – ”Moods”, ”Ozarker”, ”Sweetheart of the Rodeo” och ”Colorwheels”. ”Ozarker” är huvudnumret i kvartetten och en återgång till den melodiösa heartland-rocken som vi förälskade oss i redan på klassikern ”Barn Doors and Concrete Floors”.

Söndag 20 augusti

Violet Bell, (US) (duo) 13.00 – 13.30

”One of the best duos working in Americana today” säger tidskriften No Depression och vi säger inte emot! Violet Bell hör till den nya, yngre generationen på den amerikanska folk/americana-scenen. Med Lizzy Ross fantastiska röst i fronten och Omar Ruiz-Lopez på gitarr, fiol och banjo, tänjer Violet Bell på folkmusikens gränser utan att någonsin tappa fotfästet.

Caleb Caudle (US) (band) 13.45 – 14.30

Caleb Caudle från North Carolina värmde många svenska vinterhjärtan när han turnerade solo här i januari och februari. En lyckad mix av Texas singer/songwriter och folkpoet från Appalacherna. Genom flitigt turnerande och flera hyllade album har han hittat ett alldeles eget tilltal och framstår idag som en av de stora i genren. På mångas begäran återvänder nu Caleb Caudle till Sverige och Rootsy Summer Fest, denna gång i sällskap med sitt förnämliga turnéband.

Emily Scott Robinson, (US) (solo) 14.45 – 15.45

Förra året gjorde hon succé på Sthlm Americana och vi är stolta och glada att Emily Scott Robinson nu väljer att gästa Rootsy Summer Fest! Den Colorado-baserade sångerskan och låtskrivaren är knuten till salige John Prines etikett Oh Boy och det är knappast någon slump. Hon är en berättare av format och utan tvekan ett av de mest intressanta namnen på dagens country/folk-scen.

Elles Bailey, (UK) (band) 16.00 – 17.00

Brittiska Elles Bailey har fått formidabla hyllningar på hemmaplan, både från blues- och americana-världen. Hon har vunnit UK Americana Awards såväl som UK Blues Awards och när man lyssnar på hennes musik känns det helt logiskt. Utgångspunkten ligger någonstans mellan Memphis och Nashville, med låtar hämtade från country och attityd och känsla från soul/blues. Kanske inte ett helt unikt koncept, men det som gör att Elles Bailey sticker ut från mängden är utan tvekan Rösten. Med en kraftfull och samtidigt känslig stämma sjunger hon själfullt och expressivt utan att krångla till det, rakt och okonstlat!

Vi hälsar Elles Bailey varmt välkommen till Rootsy Summer Fest!

Info.

  • Datum: 18 augusti, 2023
  • Plats: Hwitans Trädgård, Falkenberg
  • Tid: 16:00